Telefon:
05359236972E-Posta:
info@reo.org.trÇalışma Saatleri
Hafta İçi: 09:00 - 20:00 Pazar: KapalıKat maliklerinin oy hakkı, malik olmalarından kaynaklanan ve vazgeçemeyecekleri bir haktır. Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) kapsamında her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir (KMK MD-30). Bu hak, bağımsız bölümün büyüklüğü veya türüne göre değişmez; her kat malikinin oy hakkı eşittir.
Eğer bir kat malikinin birden fazla bağımsız bölümü varsa, her bir bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir. Ancak, sahip olduğu oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz. Bu düzenleme, fazla bağımsız bölüme sahip olan kişilerin yönetimde tek başına ağırlığını azaltır.
Kat malikleri kurulunda birden fazla bağımsız bölümü olan kat malikleri, bu bağımsız bölgeleri için ayrı ayrı oy kullanabilirler. Ancak, oy hakkı toplam oyların üçte birinden fazla olamaz. Vekalet durumunda ise, her bağımsız bölüm için bir vekalet temsil edebilir, ancak bir kişi toplam oyların yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil olarak tayin edilemez. Aynı zamanda, kırk veya daha az sayıda bağımsız bölümü olan taşınmazlarda bir kişi en fazla iki kişiye vekalet edebilir.
Borçlar Yasası'na göre vekalet sözleşmesi herhangi bir şekil şartına bağlı değildir. Ancak, önemli konularda vekaletin yazılı olması veya toplantıdan önce doğruluğunun araştırılması önerilir. Vekalet, tek bir toplantı için, belli bir süre içinde yapılacak tüm toplantılar için veya belirli konularda geçerli olabilir. Vekilin yetkisi verilmiş olmayan bir konuda oy kullanması, kat malikini bağlamaz.
Ehliyetsiz kat maliklerini kanuni müessil, veli, vasi veya kayyum temsil edebilir. Toplantıda vekaleten temsil edilen kat malikleri, verilen kararlardan bizzat sorumlu olacaktır. Kat malikleri kurullarının kararlarına karşı açılan iptal davalarında husumet, toplantıya katılan vekile değil, kat malikine yönlendirilir.
Bu kuralların uygulandığı örneklerle açıklanabilir. Her bağımsız bölümün ayrı maliki olduğu bir taşınmazda, bir vekil ancak ve ancak vekaleten beş kişi adına oy kullanabilir. Benzer şekilde, kırk veya daha az bağımsız bölümlü taşınmazlarda bir kişi en fazla iki kişiye vekalet edebilir.
Son olarak, paydaşı çok olan bağımsız bölümlerde toplantıya katılım mümkün olduğu gibi içlerinden birisinin vekil tayin edilmesi de mümkündür. Bu durumda, paydaşların tümü katılırsa, sadece bir kişi malik olarak kabul edilir.
konu hakkında detaylı bilgi için Reo Site ve Apartman Yönetimine iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.